Accu vlechtmachine
Ni-MH accu voor vlechtmachine
Ni-MH staat voor Nikkel Metaal Hydride, een verbeterde versie van de NiCd accu. Desondanks heeft de Ni-MH accu een lagere energiedichtheid, lagere capaciteit, zwaarder gewicht, groter formaat, meer zelfontlading en meer last van het geheugeneffect dan de Li-Ion accu. Ni-MH accu’s kunnen zo’n 400-700 keer opgeladen worden.
Li-Ion accu’s
De meeste accu’s zijn uitgerust met de Lithium Ion techniek, een populaire techniek voor power tools. Dankzij de hoge energiedichtheid kunt u er lang mee werken voordat hij opnieuw opgeladen moet worden en levert hij veel stroom voor zijn massa, zonder dat het daardoor een zware, grote accu wordt. Dankzij deze accu kan de vlechtmachine licht van gewicht gehouden worden. Li-Ion accu’s zijn bovendien accu’s zonder geheugeneffect. Ze kunnen dus op ieder moment geladen worden zonder dat dit een nadelig effect heeft op de levensduur van de accu. Waar u bij bijvoorbeeld een mobiele telefoon nog wel eens merkt dat de batterij steeds minder lang meegaat als u hem regelmatig oplaadt als de batterij nog niet helemaal leeg is, is dit bij een Li-Ion accu dus niet het geval. Ook hebben Li-Ion accu’s weinig last van zelfontlading, in tegenstelling tot veel andere accu’s. De gemiddelde levensduur van een Li-Ion accu is 3 jaar of tot 1000 laadbeurten.
Levensduur accu verlengen
Omdat we het bij Rebartier belangrijk vinden dat u zo lang mogelijk plezier heeft van de producten, geven we u ook graag een aantal tips voor uw accu:
1. Laad de nieuwe accu (alleen) de eerste keer helemaal op, dus 100%.
2. Laad de accu alle keren daarna maar op tot 90% van zijn totale capaciteit. Door de accu iets eerder uit de acculader te halen, kan het aantal oplaadbeurten verdubbelen! Met een multimeter meet u precies hoe vol de accu zit.
3. Laad de accu niet pas op wanneer hij helemaal leeg is, maar iets eerder. Het beste kunt u de accu van uw vlechtmachine opladen wanneer deze nog voor zo’n 20% vol zit. Een accu volledig uitputten komt de levensduur niet ten goede. Hij kan er zelfs onherstelbaar door beschadigen. Gelukkig zijn de meeste accu’s hiertegen beschermd en schakelen ze automatisch uit als er nog zo’n 5% capaciteit over is.
4. Gaat u de accu voorlopig niet meer gebruiken, leg hem dan niet volledig opgeladen weg. Dat lijkt misschien handig, omdat u de volgende keer dan meteen kunt beginnen, maar hiermee loopt u het risico dat de accu vanbinnen gaat oxideren. Hoe voller de accu, hoe groter die kans is als u hem een lange tijd niet gebruikt. Een lading van 50-70% is optimaal.
5. Laat de accu eerst afkoelen voordat u deze op de acculader legt.
6. Bewaar de accu niet op een warme plek of in de volle zon. Een accu verliest 18-22% aan capaciteit per jaar als hij bij een temperatuur van 22-26 graden Celsius bewaard wordt en dit percentage wordt alleen maar hoger als de temperatuur hoger is.
Iedere accu en acculader voor uw vlechtmachine wordt vooraf getest op een goede werking. Niet goed? Geld terug!