Vloerverwarming vlechten: hoe monteren? | Rebartier.nl

Montage vloerverwarming

Hoe werkt het monteren van vloerverwarming in de praktijk.
Behalve het aanschaffen van alle materialen tbv het leggen van de vloerverwarming, dient u ook te beschikken over een montage tekening. Een vooraf berekende opgave van de warmte vraag in combinatie met een legplan, is met name in nieuw aan te leggen installaties noodzakelijk. U moet immers vooraf al weten waar de aanvoer en retour leidingen van alle groepen gelegd worden.

Bouwstaal netten

Om de slangen gelijkmatig over de vloer verdeeld te krijgen kan u werken met bouwstaalmatten. Deze netten dient u op maat te knippen en aan elkaar bevestigen tot een geheel. Nadat u de bouwstaal netten gelegd heeft, heeft u een beter overzicht waar de slangen straks gelegd worden.
De montage begint met het aan elkaar vast knopen van de netten. Dit is een prima klus voor de vlechtmachine. Zorg ervoor dat de netten op elkaar aansluiten en dat ze niet over elkaar heen gelegd worden zodat de slangen straks in een rechte lijn gelegd kunnen worden.

Patroon leggen

Daarna legt u de slangen volgens het patroon van de tekening. Er zijn verschillende legmethoden zoals slakkenhuis of meander, laat u informeren door degene die de warmte berekening heeft gemaakt.
De slangen knoopt u vast met de vlechtmachine. De bek van de machine over de buis met mat plaatsen, daarna de mat een paar centimeter optillen zodat het draad eronderdoor kan schieten en druk af. De knoop is in een seconde gemaakt. Heeft u geen ervaring met het leggen van vloerverwarming dan is het wellicht gemakkelijk om dit onderdeel met 2 personen uit te voeren. 1 Persoon tilt de bouwstaalmat op en houd de slang op zijn plaats, de 2e persoon bedient de machine en knoopt de slangen vast.
De bochten altijd monteren met 2 knopen ervoor en 2 knopen erna zodat de slang goed op zijn plaats blijft liggen tijden het storten van de afwerkvloer.

Afvlechten

Als u de uiteinden van de slangen vastgeknoopt hebt dan kan u de ruimtes tussen de bochten afvlechten. Denk erom dat de slangen bij een vloeivloer meer bevestiging nodig heeft dan een zandcement vloer. Om de meter vastknopen voor een zandcementvloer, om de 50cm vastmaken voor een vloeivloer. Als de vloer gevloeid wordt dan gaan de slangen drijven en komen ze te dicht bij het oppervlakte van de afwerkvloer vloer. Daarom moet u bij een vloeivloer alle groepen vullen met water om meer gewicht in de slangen te hebben. Ook is het aan te bevelen om de groepen te beugelen op de ondervloer. Per m2 zijn 5 beugels in de vorm van een dobbelsteen voldoende.

Vloerverwarming vlechten

Vloerverwarming biedt vele voordelen. Zo zorgt vloerverwarming voor de constante verwarming van een ruimte, terwijl de stookkosten lager zijn dan bij conventionele radiatoren. Een professional zal de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming gelijkmatig bevestigen over de gehele vloer, zodat de warmteverdeling optimaal is. Geen hotspots of koude plekken maar warme voetjes en een prettig woonklimaat. Maar hoe gaat vloerverwarming monteren eigenlijk in zijn werk en welke rol speelt vloerverwarming vlechten hierbij? We vertellen u er graag meer over.

Vloerverwarming monteren

Er zijn verschillende manieren om vloerverwarming te monteren. De manieren die mogelijk zijn, zijn afhankelijk van uw vloer en of het om nieuwbouw of bestaande bouw gaat. De meeste bestaande woningen hebben een betonnen vloer met een afwerkvloer of dekvloer daarop. Wilt u in uw bestaande vloer vloerverwarming monteren, dan wordt er veelal voor infrezen gekozen. Bij infrezen worden er sleuven in de dekvloer geslepen, waar je de buizen van de vloerverwarming in kunt bevestigen. Omdat er in de dekvloer gefreesd wordt, komt er geen extra hoogte bij. Het frezen gebeurt in een zogenaamd slakkenhuispatroon, waarbij er een vooraf bepaalde afstand tussen de verschillende buizen zit. Dit zorgt voor de beste verdeling van de warmte en door de sleuven blijven de buizen goed op hun plek liggen.

Vloerverwarming bevestigen op netten

Ligt er wel al een (ruwe) betonvloer maar nog geen dekvloer of is er voldoende hoogte om de vloerverwarming anders te bevestigen? Dan kunt u heel eenvoudig de vloerverwarming vastmaken op zogeheten krimpnetten of vloerverwarmingsmatten. Ook op deze gegalvaniseerde netten of matten is het belangrijk dat de buizen op een bepaalde afstand van elkaar liggen. Hart tot hart is dit meestal 10, 15 of 20 cm afstand met de aanvoer- en retourbuis naast elkaar. De bevestiging van vloerverwarming wordt vereenvoudigd doordat de netten al een maaswijdte van 10 of 15 cm hebben.

Nadat de gehele vloer van netten of matten voorzien is, kunnen de buizen met gegalvaniseerd vlechtdraad aan de netten bevestigd worden. Vloerverwarming vlechten is erg arbeidsintensief als het met de hand gebeurt. Gelukkig kan hiervoor gebruikgemaakt worden van onze vlechtmachines, waardoor de bevestiging van vloerverwarming een fluitje van een cent wordt. Vloerverwarming vlechten zorgt ervoor dat de buizen goed op hun plaats blijven zitten, ook als de dekvloer gestort wordt.

Vloerverwarming vastmaken met vlechtdraad

Zoals al eerder gezegd, gebruikt u vlechtdraad voor de bevestiging van vloerverwarming, om ervoor te zorgen dat de buizen niet meer kunnen schuiven. Er zijn echter zoveel soorten vlechtdraad op de markt, dat u zich wellicht afvraagt met welk type vlechtdraad u het beste vloerverwarming kunt vlechten? Een terechte vraag, want er wordt inderdaad een ander type vlechtdraad aangeraden als u vloerverwarming wilt vastmaken. Dit heeft ermee te maken dat sommige soorten vlechtdraad gevoelig zijn voor corrosie. U wilt natuurlijk niet hebben dat de vlechtdraad gaat roesten als hij in aanraking komt met vocht. U kunt daarom het beste kiezen voor verzinkt of RVS vlechtdraad als u vloerwarming gaat vlechten.

Bij Rebartier.nl helpen we u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op als u nog vragen heeft over vloerverwarming vlechten!